A fenti menüre kattintva további tartalmak érhetőek el!

Imperium

Thumb A LIR szoftverünk egy általános laboratóriumi vizsgáló/menedzsment rendszer, ami különböző iparágak kiszolgálására alkalmas. Könnyen kezelhető, a munkafolyamatok testreszabhatóak és számos lehetőséget biztosít arra, hogy megfeleljen a kis és közepes laboratóriumok elvárásainak mind a napi rutinban, mint a vevői megrendelések kezelésében. A rendszer segítségével a legkevésbé költséges módon érheti el céljait.

Bevezető

Thumb A laboratóriumokban számos analitikai módszer kerül alkalmazásra és mindemellett a munkatársaknak nyilván kell tartani vizsgálati eredményeket is a levett minták és a mintaforrások mellett. Ezért az analízis során begyűjtött adatok általában felügyelt, központi nyilvántartásba kerülnek. Ezt a felügyeletet és nyilvántartást leghatékonyabban erre a célra kifejlesztett laboratóriumi információs rendszerrel (LIR) lehet megvalósítani. Az automatizlási technikák (és a kézi folyamatok eltávolítása) leegyszerűsítik a mintákból származó adatok begyűjtését. A LIR egy olyan információs rendszer amelyben vizsgálatkérések ütemezhetőek, nyilvántarthatóak a vizsgálatok és az eredmények más ellátási láncbeli rendszerbe átadhatóak, mint például az Enterprise Resource Planning (ERP) rendszerek.
A Laboratóriumi Információs Rendszerünk (LIR) több iparágban is használható általános vizsgálat menedzsment rendszer. Könnyen használható, a munkafolyamatok testreszabhatóak és több olyan opciót is tartalmaz, ami támogatja a kis laboratóriumok napi működését és a hatékony rendelés kezelését. Ezen rendszer segítségével költséghatékony módon érheti el céljait.

A LIR elsődleges szerepe

Thumb A LIR rendszer tulajdonképpen egy jelentéskészítő eszköz amelybe vizsgálatokkal és mintákkal kapcsolatos információkat (azonosító, minta származása, dátum, idő, hely, stb.) vihetnek be a felhasználók. A LIR rendszer nyilvántartja mindezen adatokat. Ahogy a minta végighalad a vizsgálati folyamaton úgy lehet folyamatosan firssíteni a rendszerben levő adatokat. A minták nyomonkövethetőek a rendszerben a mintaazonosító vagy a vonalkód alapján is. A minta első felvitelekor a LIR rendszer az egyedi azonosításhoz szükséges adatokkal ellátott vonalkódot is nyomtathat.

Rendszer fejlődés

Thumb A laboratóriumi információs menedzsment rendszer egy átfogó rendszer, amely ritkán állandó és általában a laboratóriummal együtt fejlődik. A LIR-t rendszerint először mintakezelés céljából telepítik:

 • minták és a hozzátartozó adatok érkeztetésére és nyomonkövetésére
 • minta labor munkafolyamathoz való hozzárendelésére és beütemezésére
 • mintával kapcsolatos adatok feldolgozására
 • vizsgálattal kapcsolatos adatok tárolására
 • mintával kapcsolatos adatok szerkesztésére, jóváhagyására későbbi felhasználás és jegyzőkönyvkészítés céljából

LIR funkcionalitása

Thumb A különböző LIR rendszerek különböző funkcionalitással rendelkeznek. Ezek a rendszerek egyszerű adatbeviteli és tárolókból fejlődtek összetett relációs adatbázist használó eszközökké. Napjainkban gyakran kiegészítő funkciókat is elérhetőve tesznek vezetéknélküli hálózatokon és a vállalat intranetjén, ezáltal nagyobb rugalmasságot biztosítva a távoli és nehéz környezetben végzett vizsgálatokhoz.

Szabályozások és megfelelőség

Thumb Egy komplex LIR rendszer a minták nyomonkövetésén, nyilvántartásán és a jelentéskészítésen kívűl még sok egyéb funkcionalitást biztosít.
Egy ilyen LIR rendszer segítségével sokkal könnyebb a laboratóriumnak megfelelni az alábbi követelményeknek:

 • cGMP 21 CFR Part 210 - Current Good Manufacturing Practice
 • HIPAA
 • ISO 9001
 • ISO 15189
 • ISO 17025

Mérőberendezés kalibráció és karbantartás

Thumb A vizsgálatok végzése folyamán használt mintavevő és vizsgáló eszközöket megfelelően kalibrálni és karbantartani szükséges azért, hogy ne hozzanak be hibát a vizsgálati eredményekbe. A LIR renszernek karbantartási rekordokat kell nyilvántartania a vizsgálat folyamán használt eszközökről, hogy értesítéseket küldhessen a rendszeresen elvégzendő megelőző karbantartásokról. Néhány berendezés és eszköz megkövetelheti bizonyos számú mérés után az újrakalibrációt. Például egy mélységmérőt minden 50 mérés után vagy havonta kalibrálni kell, attól függően, hogy melyik következik be előbb. A LIR rendszer tartalmazhat kalibrációs utasításokat, hogy az értesítéssel együtt a kalibrációs jegyzőkönyv is küldhető legyen a karbantartási részlegnek vagy egy speciális külső szállítónak.

LIR bevezetésével kapcsolatos aggodalmak

Thumb

 • Testreszabás: A LIR-t/interfészeit általában az adott labor/kliens elvárásai alapján módosítani szükséges.
 • A labor és számítógépes rendszer korlátozott összeköthetősége: Nem minden műszer rendelkezik duplex/valós idejű kommunikációs lehetőségekkel.
 • Validálásra van szükség a bevezetési fázisban: Megfelelő validáció szükséges az adatminőség biztosításához a folyamatok kezdeti beállítása során.
 • Biztosítani kell az adatok integritását és bizalmasságát: Hozzáférési szabályokat kell definiálni. Kiegészítő tűzfalszabályokra lehet szükség, ha a külső klienseknek közvetlen hozzáférése lesz az adatokhoz.
 • Adatok migrálása: Idő és erőforrásigényes a meglevő rendszerből az adatokat átkonvertálni az újba.
 • 'kultúrális sokk': Az új rendszer eléggé más lehet. A felhasználóknak sok időbe telhet amíg megszokják az új rendszert. Egyes felhasználók kezdeti elvárásai különbözőek lehetnek.

Összefoglalás

Thumb A vállalatok megkövetelik az ellátási lánc minden pontjától a minőséget. Függetlenül attól, hogy a beszállítónál levő nyersanyagról vagy a vevő számára leszállított késztermékről van szó. A Laboratóriumi Információs Rendszer elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy a minőséggel megbízott személy ezt a célt optimálisan el tudja érni.